wtorek, 7 marca 2017

Ciasto czekoladowo-orzechowe.


Witajcie Kochani. Dziś zapraszam na pyszne, soczyste, puszyste ciasto jogurtowe z czekoladą i orzechami. Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i pyszne. Bardzo polecam!


Składniki na ciasto czekoladowo-orzechowe: na formę o średnicy 24 cm
80 g masła
120 g czekolady gorzkiej (lub 100 g czekolady Bajkowej i 20 g czekolady gorzkiej)
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
150 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

     Masło topimy w rondelku z czekoladą, studzimy. Następnie dodajemy jogurt naturalny, jajka cukier i miksujemy na gładką masę. Teraz dodajemy mąkę wymieszaną z orzechami i proszkiem do pieczenia , dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do temperatury 175-180°C piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut, na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Gotowe!

6 komentarzy: