sobota, 28 stycznia 2017

Gofry maślane.


     Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was mój ulubiony przepis na gofry. Są maślane, bardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, po prostu idealne! Można je podać z bitą śmietaną, owocami, konfiturą lub w wersji najprostszej, czyli oprószone cukrem pudrem. Bardzo polecam!


Składniki na gofry maślane: na 5 sztuk
2 białka
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii (przepis tutaj)
60 g roztopionego, letniego masła
230 ml mleka
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1/4 cytryny

     Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Żółtka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy pastę z wanilii, letnie masło i dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do żółtek na przemian dodajemy po trochę mleka i po 2 łyżki mąki, aż do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy. Teraz dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Gotową masę odstawiamy na około 10 minut, w tym czasie nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy według instrukcji producenta gofrownicy. Gotowe podajemy np. z cukrem pudrem, bitą śmietaną, konfiturą, Nutellą lub z ulubionymi dodatkami.



10 komentarzy:

  1. robię tak samo, uwielbiam solo, z małą ilością cukru pudru:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, uwielbiam smak goferków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze u mnie jest problem z tą chrupkością...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Marzyniu ten przepis, gofry są idealne!

      Usuń
  4. Ale mi narobiłaś smaka, tylko gofrownice muszę kupić bo ta moja coś się pali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja też już nie taka jak dawniej, muszę pomyśleć nad nową, bo gofry palce lizać!

      Usuń