Kurczak w pomarańczowym sosie.



Składniki na kurczaka w pomarańczowym sosie:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
1 duża cebula
1 czerwona papryka
szczypta soli
1 pomarańcza
200 ml soku z pomarańczy
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sos sojowy
cukier
ocet jabłkowy lub sok z cytryny
1/2 łyżeczki do potraw chińskich (ewentualnie)
papryka ostra do smaku

    Mięso kroimy w około  2 cm kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a oczyszczoną paprykę w paski. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, cebulę i paprykę, delikatnie solimy. Pomarańczę filetujemy, kroimy w mniejszą kostkę i dorzucamy do mięsa i warzyw, chwilę podsmażamy. Po około 2 minutkach wlewamy połowę soku z pomarańczy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie dolewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę octu, przyprawę do potraw chińskich (niekoniecznie), 1/4 łyżeczki ostrej papryki, dokładnie mieszamy. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną, dolewamy do kurczaka i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Teraz próbujemy i doprawiamy do smaku cukrem, octem, sosem sojowym i papryką ostrą, pamiętając że całość ma mieć słodko-kwaśny smak. Gdyby sos był za gęsty dolewamy wody lub soku pomarańczowego. Podajemy z ryżem. Gotowe!!!



Komentarze

  1. pyszny sos, lubię takie aromatyczne dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł z tym dodatkiem soku pomarańczowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś świetny pomysł na pyszny obiadek, ja bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pomyślałabym, żeby zrobić w takim sosie. Pewnie pysznie smakuję, kiedy to wszystko się połączy. Świetny pomysł i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Krysiu, że danie jest naprawdę pyszne. My uwielbiamy kurczaka w słodko-kwaśnym sosie :)

      Usuń
  5. Zapowiada się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie dania! :) zdecydowanie moje smaki, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. co za świetny przepis! a tak się zastanawiałam co by tu jutro z ryżem zrobić! muszę wypróbowac:) dam znać na pewno jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i zrobiłam, tylko z żółtą papryką. wyszło przepysznie!

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę Kochana:) Nam smakował bardzo, bardzo!!!

      Usuń

Prześlij komentarz