Surówka z selera, ogórka i marchwi.


     Jaka jest Wasza ulubiona surówka? Ja mam mnóstwo ulubionych! Mizeria, buraczki, ogórki kiszone i konserwowe, marchewka z chrzanem, marchew na gęsto z groszkiem, surówka z kapusty kiszonej, colesław  z białej lub czerwonej kapusty i wiele, wiele innych (które chociaż w części możecie znaleźć tutaj). Dzisiaj pokarzę Wam przepis na równie smaczną surówkę, idealną do mięs i wszelkich innych drugodaniowych specjałów ;) Polecam!


Składniki na surówkę z selera, ogórka i marchwi:
1 mały seler lub pół dużego
1 kiszony ogórek
1 spora marchew
sól
cukier
2 łyżki oleju (lnianego)
1 łyżka majonezu
1 łyżka siekanej natki pietruszki

     Marchew i seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy, doprawiamy solą, cukrem, majonezem, dodajemy olej, natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Przed podaniem jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowe!



Komentarze

Prześlij komentarz