Skrzydełka kurczaka teriyaki.


     Sos teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!!


Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki:
1,5 kg skrzydełek
SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml
1 szklanka wody
1 szklanka sosu sojowego (u mnie ciemny)
0,5 szklanki miodu (około 160 g)
0,5 szklanki brązowego cukru
0,25 szklanki octu jabłkowego
0,25 szklanki oleju
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka imbiru (w proszku)

     Skrzydełka czyścimy, myjemy, wycieramy (końce skrzydełek można odciąć).
     Miód i wodę mieszamy w garnku i podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą noc). 
     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie ściągamy folię, skrzydełka smarujemy pozostawioną marynatą i pieczemy kolejne 15 minut, następnie skrzydełka znów smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10-15 minut. Uczta gotowa :)


Komentarze

  1. Bardzo lubię marynować w sosie Teriyaki drób i łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj ale to musi być pyszne i aromatyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często przygotowuję skrzydełka w takiej marynacie! Są przepyszne, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękny kolor!! pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaraz mnie skręci i zeżrą mnie soki żołądkowe:) Uwielbiam skrzydełka a jeszcze jak są takie rumiane, podpieczone - to oddałabym za nie wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają obłędnie :D ! Dlatego też zamierzam je zrobic na jutrzejszą imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety, po przygotowaniu wg instrukcji, marynatą była bardzo płynna. Nie trzymała się kurczaka. Uważam, że trzeba popracować nad proporcjami żeby ten teryiaki smak wydobyć.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz