Bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem.


      Dziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy szybkowaru wykwintny obiad mamy gotowy w 30 minut. Bardzo polecam!


Składniki na bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem:
4-6 plastrów schabu lub karczku
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego majeranku (ewentualnie 1,5 suszonego)
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
olej (lub smalec) do smażenia
SOS:
1 pełna łyżka mąki
150-200 ml słodkiej śmietanki 30 %

     Mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem. Czosnek i majeranek drobno siekamy, łączymy ze śmietaną.


Mięso smarujemy śmietanową marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć najlepszy efekt uzyskamy po 12 godzinnym marynowaniu.


     Patelnię o grubym dnie lub szybkowar nagrzewamy, na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego (lub 2 łyżki smalcu) i obsmażamy bitki z każdej strony na rumiano. Gdy wszystkie kotlety są już gotowe dolewamy tyle wody, aby zrazy były niemalże całkowicie przykryte. Teraz patelnię lub szybkowar przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości (w szybkowarze 10-15 minut). Gotowe mięso odkrywamy, wlewamy mąkę rozrobioną w śmietanie, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!



Komentarze

Prześlij komentarz