sobota, 17 października 2015

Żyrafa- maślana chałka.


     Dziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo nam smakowała! Jutro upiekę znowu :)


Składniki na Żyrafę- maślaną chałkę: na keksówkę o wymiarach 12x32 cm
400 g mąki pszennej
7 g drożdży instant (lub 20 g świeżych)
50 g cukru waniliowego
250 ml ciepłego mleka
szczypta soli
60 g roztopionego masła
DODATKOWO:
1,5-2 łyżki kakao gorzkiego
3 łyżki cukru
30-40 ml ciepłego mleka
roztrzepane jajko lub mleko do posmarowania

     Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 5 minut (jeśli robimy ciasto ze świeżych drożdży najpierw przygotowujemy rozczyn), po tym czasie dodajemy sól i zagniatamy (ręcznie lub za pomocą miksera) gładkie ciasto. Po około 5 minutach wlewamy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część odkładamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką. Kakao mieszamy z mlekiem na papkę, dodajemy wraz z cukrem do większego kawałka ciasta i znów wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia. Tak przygotowane ciemne ciasto również oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdy kawałek chwilę wyrabiamy i dzielimy na 5 równych części (dobrze posłużyć się wagą).


Każdy biały kawałek ciasta wałkujemy na podłużny placuszek o długości około 55 cm (jest to naprawdę trudne zadanie, bo ciasto jest bardzo cienkie), natomiast ciasto z kakaem rolujemy na wałek o takiej samej długości. Ciemne ciasto kładziemy na białym,


ciemne zawijamy w białe


i dzielimy na pół.


Tak przygotowane "roladki" układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (na spodzie trzy, później cztery i na wierzchu również trzy).


Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 45-60 minut do wyrośnięcia. Na 15 minut przed końcem nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni C. Wyrośniętą chałkę smarujemy jajkiem lub mlekiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut, przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę zostawiamy ciasto w formie, jeśli lubimy skórkę mięciutką wyjmujemy ciasto z formy i zawijamy je w mokrą ściereczkę. Po 15 minutach chałka jest gotowa!







56 komentarzy:

  1. Jaka piękna!! Cudo, na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Kochana! Pozdrawiam cieplutko i czekam na fotki ;)

      Usuń
  2. Ale super ciacho:) niesamowity efekt kolorków:) zapisuję przepis i to szybciuteńko:) Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycająca ,na pewno do zrobienia!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna, nigdy wcześniej takiej nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszka super to wymyśliłaś :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale :) ten wzorek jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto wygląda cudnie tez wyprubuje

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto wygląda cudnie tez wyprubuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł! Chałka wygląda rewelacyjnie i z pewnością jest pyszna. Idealna na śniadanie do kubeczka mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest pyszna! Mi najbardziej smakuje z masełkiem, choć z dżemem lub nutellą jest równie znakomita ;)

      Usuń
  10. Cudowny pomysł kochana :-) wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Divno! Ovakva lepota se retko viđa ♥ Kolač ti je baš dekorativan!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dziękuję bardzo moja Drago! Bułka jest przepyszna, zapraszam na kawałek ;)

      Usuń
  12. Jejusie, cudna! Muszę taką koniecznie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przezabawnie:)) Od razu poprawia humor:)) Zapewne dodatkowo smakuje świetnie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Superaśne :D
    Dawno nic nie piekłam i to ciacho mnie zmotywowało :) Jutro biorę się za pieczenie :)
    Dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość ;D No i oczywiście czekam na efekty!

      Usuń
  15. Za sam wygląd chętnie bym ją wszamała! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo pomysłowe, ciasto powala już samym wyglądem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I zapachem, a później smakiem ;) Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  17. A źródło przepisu /inspiracji???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sąsiadka ;), a ona swojego źródła nie chciała zdradzić.

      Usuń
  18. a jajka nie idą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ten przepis nie zawiera jajek (choć można je dodać, odejmując odpowiednią ilość mleka). Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń