Ekspresowy piernik z powidłami.


     Dziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu (nie musi leżakować)! Czy może być coś lepszego? Zapraszam po przepis.


Składniki na ekspresowy piernik z powidłami:
6 łyżek miodu
125 g masła
1 żółtko
1 jajko
1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki (opcjonalnie można odjąć płaską łyżkę mąki i zamienić ją na 1 łyżkę kakao-piernik będzie ciemniejszy)
powidła śliwkowe
100 g czekolady
20-30 ml słodkiej śmietany

     Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.  Miód i masło przekładamy do rondelka stawiamy na małym ogniu i topimy często mieszając. Studzimy.
     Przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, mąkę mieszamy w misce i przesiewamy. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i żółtko, miksujemy, a następnie dodajemy do suchych składników. Wszystko chwilę miksujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika. Po około 20-25 minutach ciasto sprawdzamy wykałaczką i upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jeszcze letnie ciasto kroimy na pół, smarujemy podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Czekoladę wraz ze słodką śmietanką topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dokładnie mieszamy (jeśli czekolada jest za gęsta dolewamy jeszcze odrobinę śmietany) i polewamy ciasto. Piernik wkładamy na chwilę do lodówki, żeby polewa zastygła i gotowe ;)



Komentarze

Prześlij komentarz