poniedziałek, 16 marca 2015

Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka.


     Dzień Świętego Patryka to święto patrona zielonej wyspy, czyli Irlandii. Jako że jeszcze niedawno i  My mieliśmy być zieloną wyspą warto co nieco się o tym święcie dowiedzieć. Jego charakterystycznym znakiem rozpoznawczym jest kolor zielony i symbol koniczyny. Co warto podkreślić dzień ten w Irlandii jest dniem wolnym od pracy i upływa na festynach odbywających się przy dźwiękach irlandzkiej muzyki. Fajnie, prawda?
     Ja specjalnie na ten dzień przygotowałam wilgotną babkę jogurtową w soczyście zielonym kolorze, przełożoną bitą śmietaną i udekorowaną zielonym lukrem. Oprócz tego, że ma oryginalny kolor, jest pyyyszna! Bardzo lubimy takie wypieki, polecam!


Składniki na zieloną babkę jogurtową z bitą śmietaną na formę o średnicy 28 cm z kominem:
200 g masła
250 g cukru
4 duże jajka
250 g jogurtu naturalnego
420 g mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
duża szczypta soli
zielony barwnik
masło i mąka do formy

KREM:
200 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
około 2 łyżki przesianego cukru pudru
śmietanfix (opcjonalnie)

LUKIER:
100 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
zielony barwnik
cukier puder do oprószenia

     Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie.
     Zimne ciasto kroimy wzdłóż na pół. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim.
     Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem chłodzimy co najmniej 2 godziny.



28 komentarzy:

  1. Piękny kolor. Musi cudownie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest pyszna! Cieplutko pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Piękna kolorowa babka! :) Zielony - to też kolor wiosny i nadziei! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny kolor, od razu poprawia się nastrój ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Woooowww, ale piekna :) i na Wielkanoc się nada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie masz rację, nawet o tym nie pomyślałam :) Bardzo się cieszę, że Ci się podoba Kasiu :)

      Usuń
  5. Agnieszko, ale piękna baba, urzekł mnie ten zielony kolor. Po prostu zachwyca :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko! Powiem Ci jeszcze, że smak również zachwyca!
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  6. Piękna babka i nie jest jakoś szczególnie skomplikowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Dodam jeszcze, że zawsze się udaje i jest pyszna! Same zalety. Nic tylko piec :D
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. przyznam, że nie jestem fanką zielonych ciast, zjadłabym chętnie w zwykłej wersji ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam w obu wersjach i w smaku są identyczne, więc szczerze polecam również w wersji naturalnej :)
      Serdecznie pozdrawiam i życzę miłej nocy.

      Usuń
  8. wow! kolor jak najbardziej irlandzki:) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Jak szaleć to szaleć :D Smakuje tez doskonale :)

      Usuń
  9. Trafiłaś tym ciastem w 10!!! Piękny kolor. Pyszne, jogurtowe ciasto i do tego świetnie udekorowałaś. Fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Krysiu, że i Tobie się podoba! Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  10. Piękne zieloności :) i pyszne, chętnie bym zjadła porcyjkę ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny wypiek! Bardzo lubię takie okolicznościowe pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O jakie kolorki i jak wiosennie u ciebie. Ciacho ala shrekowe i fajowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Bardzo dziękuję i pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń