niedziela, 29 marca 2015

Sos karmelowy.


     Sos karmelowy ma intensywny, wyrazisty smak i jest wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Jest przygotowywany na bazie stopionego cukru (karmelu), śmietanki i masła. Będzie wspaniałym dodatkiem do mazurków, serników, czy innych ciast np. czekoladowego (już wkrótce). Można przekładać nim wafle, blaty ciasta lub użyć jako polewy. Jeśli lubicie, możecie go posolić (ja bardzo lubię), wtedy smak jest jeszcze bogatszy. Baaardzo polecam!!!


Składniki na sos karmelowy:
180 g cukru
15 g masła
200-220 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ewentualnie 2-3 szczypty soli
     Przygotowanie sosu zaczynamy od rozgrzania patelni o grubym dnie. Najlepiej wybrać patelnię z jasnym wnętrzem (np. ceramiczną), bo w tedy łatwiej kontrolować kolor karmelu. Śmietankę przelewamy do rondelka i podgrzewamy niemal do wrzenia, wyłączamy grzanie. Na nagrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Pamiętajmy, że karmelu nie można mieszać, jak już to jedynie poruszamy patelnią (jeśli karmel jest już w odpowiednim kolorze i jest niebezpieczeństwo przypalenia, a pozostały w nim jeszcze kawałki cukru to można go delikatnie pomieszać).


Jeśli cukier się już rozpuścił całkowicie i karmel ma barwę ciemnego bursztynu


dodajemy masło.


Gdy masło się stopi całość delikatnie mieszamy. Teraz pomału, partiami, cienką strużką wlewamy gorącą śmietankę (powinna mieć temperaturę około 80 stopni C). Należy zachować szczególną ostrożność, bo sos będzie intensywnie bulgotał i bardzo łatwo się poparzyć.


Gdy składniki się połączą zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt, dokładnie mieszamy i znów stawiamy na kuchence, podgrzewamy ciągle mieszając. Sos możemy doprawić solą. Gorący sos jest dość rzadki, ale pamiętajmy, że po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje. Jeśli po wystudzeniu okaże się, że jest jeszcze zbyt płynny znów go podgrzewamy i chwilę odparowujemy (wystarczą 1-2 minutki wrzenia). Jeśli okaże się, że jest za gęsty znów podgrzewamy dolewając kilka łyżek śmietanki 30% lub mleka. Gotowe!!!



12 komentarzy:

  1. coś cudownego, uwielbiam karmel :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. I do tego naleśnik, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam ciasto czekoladowe oblane sosem karmelowym, pycha!!!

      Usuń
  3. Mniam, pyszny :-) z chęcią zrobię taki domowy sama :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sosik pierwsza klasa, zjadłabym sam bez niczego ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Ja czasami jak mam ochotę na coś słodkiego to właśnie tak robię! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń