środa, 11 marca 2015

Róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami.


     Nie ma nic lepszego od jeszcze ciepłego, pachnącego, drożdżowego ciasta. A jeśli dodatkowo jest ono mięciutkie, puszyste, delikatne, pysznie nadziane, to już w ogóle bajka! I na właśnie taki cudowny drożdżowy wypiek chcę Wam dziś zdradzić przepis. Zapraszam!


Składniki na róże z ciasta drożdżowego z dżemem i jabłkami: na tortownicę o średnicy 28 cm
ROZCZYN:
370 g mąki
30 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
CIASTO:
60 ml ciepłego mleka
50 g domowego cukru waniliowego (tutaj przepis) lub zwykłego cukru
1 jajko
szczypta soli
60 g roztopionego masła

NADZIENIE:
1 jabłko
kilka łyżek dżemu (u mnie powidła śliwkowe)

DODATKOWO:
żółtko do smarowania
cukier puder

     Przygotowujemy ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. Drożdże rozcieramy z cukrem w mleku. W mące robimy wgłębienie i wlewamy weń drożdże. Odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko roztrzepane w mleku, cukier, sól i dokładnie wyrabiamy. Po około 5 minutach gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne, wlewamy letnie masło i dalej wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie lśnić. Cały proces wyrabiania nie powinien trwać krócej niż 10 minut. Po tym czasie ciasto w misce oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (w okresie zimowym polecam okolice grzejnika), aż ciasto podwoi swoją objętość.
     Na chwilę przed końcem wyrastania jabłko dzielimy na ćwiartki, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w około 2 milimetrowe plasterki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części, formujemy kule, wałkujemy je na placuszki o średnicy około 20-22 cm, smarujemy dżemem, układamy 1/8 plasterków jabłek, zwijamy jak roladę, przecinamy na dwie równe części i sklejamy ten brzeg który został po przecięciu. W ten sposób z jednego placuszka otrzymamy 2 róże. Formę (tortownicę o średnicy 26-28 cm lub blachę o wymiarach 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim w równych odległościach układamy bułeczki zlepieniem do dołu. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy około 20-25 minut, czyli do chwili, aż się ładnie, apetycznie zarumienią. Upieczone, przestudzone bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!
     Więcej o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj.




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie drożdżowe, mięciutkie bułeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku uwielbiam takie bułeczki, dżem i jabłka, tak wspaniale domowy smak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają. Mniam. Z chęcią porywam taką bułeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Marzenko! Częstuj się :)

      Usuń
  4. Też już przymierzamy się od jakiegoś czasu na to ciasto drożdżowe z przeróżnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się co przymierzać, tylko trzeba zagniatać :)

      Usuń