Ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką.


     Kolejny pomysł na znakomity wypiek z brzoskwiniami. Pyszne, mięciutkie, wilgotne ciasto z soczystymi brzoskwiniami i pyszną maślaną kruszonką podbiło nasze serca. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, zawsze się udaje, jest z dużą ilością owoców, czyli ma w sobie wszystkie cechy mojego ulubionego letniego ciasta. Zniknęło jeszcze ciepłe! Polecam!


Składniki na ciasto śmietanowe z brzoskwiniami i kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm
250 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
150 g cukru
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
6 obranych i pokrojonych w ósemki brzoskwiń
KRUSZONKA:
50 g masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
     Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę z cukrem mieszamy w misce, w rondelku roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do mąki z cukrem. Kruszonkę energicznie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy z jajkami stopniowo dodając cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz z solą i przesiewamy do masy śmietanowej, miksujemy aż składniki ciasta się połączą. Gotową masę przelewamy do formy, na cieście układamy brzoskwinie, na owoce kruszymy stężałą kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.





Komentarze

  1. Ależ genialne ciasto. Taka blacha pysznego ciasta :) Uwielbiam z kruszonką. Ale mnie połaskotało :) Ummmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszne! Kolejną jego zaletą jest to, że jest bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam na sobotnie popołudnie.

      Usuń
  2. Takie aromatyczne i domowe - najlepsze :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi się podoba ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Boże to ciasto musiało być pyszne - wpisuję się przynajmniej na kawałek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią bym się podzieliła, ale już nie ma! Zostawiam ci jednak przepis i zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  5. Takie ciasta są najlepsze. Pyszne i szybkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis, prosty i apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak tu pięknie u Ciebie :) A ciasto wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ z Ciebie przemiła osóbka :)
      A jeśli chodzi o to ciasto, to jest naprawdę wyjątkowe. Szybkie do zrobienia, łatwe i naprawdę bardzo smaczne. Jeśli masz chwilę i ochotę na coś słodkiego to polecam Ci to ciasto;-)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Zdziwiłam się, że nie ma w przepisie masła ani oleju, wypróbowałam i wyszło wspaniale! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz