Ciasto kruche z brzoskwiniami.


     Dzisiaj zapraszam Was na kruche ciasto z brzoskwiniami. Jego spód i wierzch stanowi kruszonka, co sprawia, że ciasto jest kruche, wręcz chrupiące, do tego soczyste, słodkie brzoskwinie, które nadają całości delikatności i miękkości. Naprawdę pyszne! Polecam!


Składniki na ciasto kruche z brzoskwiniami
250 g rozpuszczonego, letniego masła
200 g cukru pudru
2 łyżki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
4 starte na tarce lub drobno pokruszone biszkopty
4 nektarynki (obrane i pokrojone w ósemki)
1 łyżeczka cynamonu
     Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do sporej miski wkładamy cukier puder, cukier waniliowy, sól, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką lub dłonią, aż otrzymamy kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do tortownicy, ugniatamy dokładnie palcami, grzbietem łyżki lub małym wałkiem. Ciasto ma być tylko na spodzie, bez rantów. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy pokruszone biszkopty, na nich równomiernie rozkładamy nektarynki. Do pozostałej kruszonki dodajemy cynamon, dobrze mieszamy i posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, aż się ciasto zarumieni (nie należy piec zbyt długo, bo ciasto może być twarde). Studzimy w formie, przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.








Komentarze

  1. Aż mi ochota przyszła na taki przysmak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba. Zaraz wpadam z rewizytą ;-)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta :-) są najlepsze i można je robić z dodatkiem różnych owoców :-) po prostu pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje Marzenko. Pyszne jest również ze śliwkami ;-)
      Polecam.

      Usuń
  4. Wspaniałe ciasto :) Uwielbiam takie, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. jest kruszonka, są nektarynki, jest impreza - super ciasto, wpadam na kawałeczek - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz