Bananowa babka z jagodami.


     Ciasto jest pyszne! Wilgotne, puszyste, słodkie, o wyraźnym bananowym smaku delikatnie przełamanym soczystymi jagodami. Na dowód tego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem Wam, że zniknęło w przeciągu 2 godzin! Smaki ciasta są tak wyważone, że nie można mu się oprzeć. Polecam!


Składniki na bananową babkę z jagodami 
3 dojrzałe banany
sok z 1 cytryny
2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
150 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
150 g brązowego cukru
2 duże jajka
3/4 szklanki jagód
     Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Banany obieramy, polewamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy masło, dobrze mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy przesiane, suche składniki i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Teraz dodajemy banany, jeszcze chwilę miksujemy, na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przekładamy do sylikonowej formy (jeśli korzystamy ze zwykłej foremki, musimy ją najpierw posmarować masłem i posypać bułką tartą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się już upiekło (wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy). Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Gotowe!






Komentarze

  1. poproszę kawałeczek :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się częstować :-D
      Pozdrawiam i życzę udanego weekendu ;)

      Usuń
  2. Super przepis. Ważne jest że babka jest wilgotna, wygląda pysznie :-) z kawką rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Marzenko. Rodzinka była zachwycona!
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  3. Banany i jagody - super połączenie. Nieskazitelna słodkość banana i delikatny kwasek jagód - cudownie ;)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie to ujęłaś. Dokładnie tak jest :-)
      Gorąco pozdrawiam ;)

      Usuń
  4. Banana i jagód nie łączyłam, ale to połączenie szalenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak pysznie wygląda, wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęła - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No tak, banany nadają wilgoci tej babce, a jagody dodają jej pięknego wyglądu. Fantastyczna babka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz