Dżem z truskawek i płatków róży.

     W końcu przyszedł czas na przetwory. Jestem miłośniczką swojskich, domowych przetworów, ale najbardziej lubię przygotowywać dżemy, konfitury, soki, czyli wszystko co słodkie :-) Pewnie dla tego, że większa część znika nim trafi do słoika :-), ale wiecie jak to jest, za każdym razem jak się zamiesza, trzeba spróbować, czy dobry, czy wystarczająco słodki, a ciekawe jak będzie smakował na kanapce, a jak się sprawdzi w naleśnikach itp... Toteż nie będę pisać ile słoiczków mi wyszło z danych proporcji, bo sami rozumiecie, że mijało by się to z prawdą. W każdym bądź razie dżem wyszedł rewelacyjny! W dzieciństwie takie dżemy przygotowywała babcia, później z niewiadomych przyczyn o nim zapomniano, ale na szczęście mama gdzieś zapisała składniki i oto powrócił na salony. Z podanych proporcji powstanie truskawkowy dżem, delikatnie tylko uperfumowany zapachem róży. Jeśli chcemy otrzymać dżem o bardziej intensywnym zapachu należy podwoić ilość różanych płatków. Jak dla mnie jest wprost idealny do pączków, lecz sprawdzi się również w naleśnikach, kanapkach, rogalikach, a nawet jako sos do lodów, bitej śmietany, czy racuchów. Polecam, bo naprawdę warto!
     Jeśli chodzi o wybór kwiatów róży, to nie jestem ekspertem. Ja zawsze wybieram te różowe, mocno pachnące, babcia natomiast przygotowywała dżem z róży białej, polnej i też był rewelacyjny! Warunek jest jeden, musi pięknie pachnieć :-)
Składniki na dżem z truskawek i płatków róży
SYROP RÓŻANY:
20 dużych płatków róży
5 kropli soku z cytryny
100 g cukru
1/3 szklanki wrzącej wody
RESZTA SKŁADNIKÓW:
1 kg obranych, umytych truskawek
sok z 1/2 cytryny
300-350 g cukru (do smaku)
1/2 opakowania dżemixu 2:1
     Przygotowujemy syrop różany. Róże oczyszczone z białych końcówek
układamy w słoiku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i delikatnie rozcieramy płatki między palcami. Należy to robić naprawdę delikatnie, im wolniej rozcieranie będzie trwało, tym lepszy rezultat otrzymamy. Rozcieramy do chwili, aż otrzymamy różowy cukier, wyglądający jak mokry piasek, czyli po jakichś 10 minutach.
Następnie dolewamy wrzątek, mieszamy, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie truskawki kroimy, wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i syrop różany, zagotowujemy (nie przykrywamy garnka).  Dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, po tym czasie dodajemy dżemix (możemy go wymieszać z łyżką cukru, co zapobiegnie stworzeniu się grudek), gotujemy jeszcze 3 minuty (jeśli zamierzamy nadziewać nim pączki warto go teraz zmiksować blenderem, żeby pozbawić dżemu grudek), przekładamy do wyparzonych słoiczków (cały czas gotując), zamykamy, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy, aż wystygną. Gotowe!
     Jeśli chcemy pominąć dżemix to po tych 30 minutach wyłączamy grzanie i studzimy dżem. Gdy jest już chłodny znowu go zagotowujemy i smażymy kolejne 30 minut (chodzi o to żeby dżem zgęstniał, więc cały ten proces powinien przebiegać bez przykrywana). Po tym czasie dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, i postępujemy tak jak powyżej.



Komentarze