piątek, 16 maja 2014

Tarta z rabarbarem pod bezą i chrupiącą kruszonką.

     Rabarbarowy sezon w pełni, więc trzeba korzystać :-) Dziś prezentuję przepis na moją ulubioną, majową, słodką tartę, czyli tartę z rabarbarem pod bezą z chrupiącą kruszonką. Kruchutkie ciasto przykryte puszystą, słodziutką bezą skrywającą kwaskowe, rabarbarowe wnętrze... poezja... Smaki są harmonijnie zrównoważone, co daje wspaniały efekt! Polecam przygotować taka tartę na dzień mamy, wystarczy przewiązać wstążeczką i słodki prezent gotowy :-)

Składniki na tartę z rabarbarem pod bezą z chrupiącą kruszonką
CIASTO:
200 g mąki krupczatki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g margaryny
2 żółtka
NADZIENIE:
4 łyżki dżemu (ja tym razem dałam powidła śliwkowe, ale idealnie nadaje się również dżem truskawkowy, choć może być każdy inny)
350 g rabarbaru
BEZA:
2 białka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
2 łyżki czerwonego kisielu w proszku (niekoniecznie)
KRUSZONKA:
1 łyżka ciasta
2 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania
     Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Z ciasta odkładamy 1 łyżkę na kruszonkę (wkładamy je do lodówki),
natomiast resztę ciasta wałkujemy i przekładamy do formy na tartę (nie musimy jej wykładać papierem, czy nawet smarować tłuszczem- to jest zaleta ciast kruchych) i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, myjemy rabarbar, obieramy go i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Wyjmujemy pozostawiona łyżkę ciasta na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy nożem, a następnie rozcieramy w dłoniach, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę.
     Wyjmujemy schłodzone ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę, a mianowicie ubijamy białka z solą, gdy są już sztywne stopniowo dodajemy cukier i kisiel.
     Wyjmujemy podpieczony spód, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 165 stopni C. Na cieście rozsmarowujemy dżem, układamy rabarbar,
na nim bezę
i wszystko to posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy do czasu, aż beza i kruszonka się zarumieni, następnie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik, żeby usunąć parę, ponownie go zamykamy i trzymamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!!!

2 komentarze: