środa, 14 maja 2014

Botwinka w śmietanie.

     Jest pyszna, zdrowa, kolorowa! Kocham wiosnę i te wszystkie smaki, które z sobą przynosi. Dziś prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z kurczaka, pieczonych mięs, czy do pierogów z botwinką. Polecam!!!
Składniki na botwinkę w śmietanie dwie porcje
100 g botwinki bez buraczków
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
100 ml śmietanki 30 %
100 ml wody
sól
pieprz
     Botwinkę myjemy, odcinamy liście, łodyżki dzielimy na 10 cm kawałki. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy łodyżki, chwilę smażymy, dodajemy liście, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlewamy wodą i dusimy kilka minut, aż łodyżki zmiękną. Mąkę mieszamy ze śmietanką, wlewamy do podsmażonych botwinek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz