Bułki do hamburgerów- najlepsze!

     A może by tak hamburgery? Pyszne, soczyste mięsko podane w mięciusiej, puszystej bułce. Najlepsze są bułki przygotowane samemu w domu, bo są wolne od wszystkich chemicznych polepszaczy, natomiast mięso najlepsze jest przyrządzane na grillu, ale że pogoda nie bardzo, to takie z patelni też będą super. Do tego wystarczy trochę keczupu, lub ulubione warzywa i uczta gotowa. Bułeczki sprawdzą się również jako baza do kanapeczek, lub po prostu posmarowane masełkiem... Pycha!

Składniki na bułki do hamburgerów- najlepszych! na 10 sztuk
500 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
 2 łyżki cukru
100 ml ciepłego mleka
50 g masła
200 ml mleka zagęszczonego
1 łyżka miodu
1 płaska łyżeczka soli
mleko lub żółtko do smarowania
sezam do posypania
     Mąkę przesiewamy do sporej miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże z cukrem, w mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn,  miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Do rondelka wkładamy masło, miód i mleko zagęszczone, podgrzewamy ciągle mieszając, aż masło i miód się rozpuszczą, studzimy. Gdy drożdże już podwoją swą objętość wlewamy ciepłe mleko z miodem i masłem oraz sól, wyrabiamy mikserem aż będzie elastyczne i miękkie, nie krócej jednak niż 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut (jeśli zamierzamy bułeczki piec dopiero za kilka godzin, to zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i wkładamy je do lodówki, może tak czekać do 12 godzin). Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 części, chwilę wyrabiamy, formujemy bułeczki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odkładamy na kolejne 30-45 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem lub żółtkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.

Komentarze