Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie.

     Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszną, wieprzową roladę. Jest mięciutka, soczysta i niesamowicie smakowita! Wystarczy tylko kawałek mięsa, trochę warzyw, kawałek kiełbasy i po chwili rolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam.

Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie
1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta

2 kiszone ogórki
4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka
15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy
1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża)
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka przyprawy do gulaszu
0,5 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka majeranku
szczypta rozmarynu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
sól
pieprz mielony
olej
3-4 łyżki mąki
100 ml śmietany słodkiej
     Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy  je na desce i rozbijamy, tak by otrzymać prostokąt o grubości około 2 cm. Jeśli mięso ma nieregularny kształt to odcinamy nadmiar i gotujemy razem z roladą. Na rozbitym kawałku wieprzowiny smarujemy musztardę, układamy garść cebuli, przekrojoną na pół kiełbasę, pokrojoną w paseczki paprykę, ogórki i zwijamy roladę, spinając brzegi wykałaczkami lub związując bawełnianą nicią. W sporym garnku rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony na złoto-brązowy kolor, dodajemy resztę cebuli, a gdy się ona zeszkli, pokrojony w kosteczkę czosnek. Smażymy, aż wszystko się ładnie zezłoci i dolewamy tyle wody, żeby mięso było prawie całe przykryte. Dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody, zagęszczamy nią sos, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy np. przyprawą do gulaszu lub solą. Żeby rolada nam się ładnie pokroiła, musi ostygnąć, więc zostawiamy ją na co najmniej pół godziny. Roladę podajemy pokrojoną, obficie polaną sosem.

Komentarze