piątek, 28 lutego 2014

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem.

     Dzisiaj prezentuję przepis na najprostszą, najszybszą, a jednocześnie bardzo smaczną potrawę z kurczaka. Jeśli przygotowuję sos na obiad, to lubię żeby sosu było duuuużo, żeby na talerzu wszystko taplało się w kremowym, pysznym sosiku (choć nie widać tego na zdjęciu). Jest to danie, którego przygotowanie trwa około 20 minut, więc jest idealne gdy np. wracamy z pracy, bądź uczelni, a w brzuchu nam kiszki marsza grają i marzymy tylko o czymś ciepłym do jedzenia.

Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem
400 g makaronu np. świderki
1 pierś z kurczaka
2 średnie cebule
400 ml rosołu
200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
mąka do zagęszczeni sosu (około jednej sporej łyżki)
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
koperek lub natka pietruszki
olej
     Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kosteczkę cebule i smażymy, aż się zeszklą, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i nadal smażymy, aż się kurczak lekko zarumieni. Teraz dolewamy rosół, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, trochę pieprzu i dusimy około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę rozpuszczoną w słodkiej śmietance, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy zieleniną. Podajemy z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz