Wieprzowina w sosie pomidorowym z fasolką szparagową.

     Nie ma to jak poczciwy, soczysty kawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!!

Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową
po 2 plastry wieprzowiny na osobę (ja przygotowałam z 6 plastrów)
1 cebula
1 ząbek czosnku
4-5 łyżek przecieru pomidorowego, ewentualnie 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag blanszowanej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1 łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (lub innej mieszanki ziół z dodatkiem oregano i tymianku)
sól
pieprz
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
spora szczypta cukru
2 łyżki oleju
     Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry mięsa na złoty kolor, dodajemy obraną i pokrojoną cebule i smażymy, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawę do kuchni włoskiej, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, chwilę jeszcze smażymy i podlewamy wodą (około 1 szklanki), przykrywamy pokrywka i dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, cukier i dusimy jakieś 20 minut. Dodajemy fasolkę szparagową i smażymy już bez przykrycia, do czasu aż fasolka zmięknie, a nadmiar płynu odparuje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i cukrem. Gotowe :-)

Komentarze

Prześlij komentarz