poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sernik Agnieszki.

     Każdy ma swój sprawdzony, niezawodny przepis na jakieś popisowe danie. Tym razem zapraszam na pyszny, delikatny serniczek. Jest z nami już ładnych parę lat i jeszcze nigdy nie zawiódł. Serniczek jest puszysty, kremowy, nie opada, a kakaowy spód i czekoladowa polewa w niebanalny sposób równoważą słodycz masy serowej. Pychotka!!!

Składniki na sernik Agnieszki
CIASTO:
25 dag mąki pszennej
125g margaryny
4 łyżki cukru pudru kakaowego
1 żółtko
1 jajko całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg twarogu w wiaderku
0,75 l mleka
5 żółtek
1,5 szklanki cukru zwykłego
2 budynie śmietankowe z cukrem
0,5 szklanki oleju
POLEWA:
0,5 kostki margaryny
3 łyżki kakao
1 łyżka wody
5 łyżek cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
    Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto.
     Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki.
     Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto już przestygnie przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy składniki polewy i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i gotowe!!!

2 komentarze:

  1. trojaczkowa_mamusia11 grudnia 2014 08:56

    Witam
    przepis jest na jaki wymiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Na blachę o wymiarach 28x40 cm.
      Pozdrawiam ;)

      Usuń