Polska zupa szczawiowa.

     Uwielbiam smakowitą, sycącą, kremową zupę szczawiową. Najlepiej smakuje oczywiście w kwietniu, maju, gdy listki są jeszcze młodziutkie i prosto z łąki (mam to szczęście, że szczaw u nas rośnie dziko w sadzie), ale teraz, w środku zimy też jest pyszna. Ja wiosną zbieram sporo liści szczawiu, pasteryzuję je w słoiczkach lub mrożę i teraz są jak znalazł, ale można również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!!

Składniki na polską zupę szczawiową
2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę
3 marchewki
1 pietruszka
1 nieduży seler
1 por
3-4 ziemniaki
1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
sól
6 jajek ugotowanych na twardo
2 -3 łyżki mąki
100-125 ml słodkiej śmietany 18% do zup i sosów
1 łyżka koperku
     Mięso lub kości zalewamy 2-2,5 litrami wody, lekko solimy, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, i gotujemy 30 minut. W tym czasie obieramy marchewki i kroimy w krążki, obieramy również pietruszkę oraz seler i kroimy w kosteczkę. Obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą, żeby nie zrobiły się czarne. Po tych 30 minutach do wywaru dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, por i gotujemy kolejne 20 minut, następnie wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany i umyty szczaw. Gdy wszystkie składniki zupy już się ugotują rozpuszczamy mąkę w kilku łyżkach wody i wlewamy do zupy, zagotowujemy, zabielamy śmietana i ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem. Cztery jajka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do zupy, dwa pozostałe kroimy w plasterki lub ćwiarteczki i dekorujemy nimi talerze z zupą, posypujemy koperkiem i gotowe!!!


Komentarze