czwartek, 2 stycznia 2014

Pieczeń rzymska.

     Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach, bo nie dość, że pięknie się prezentuje, to i wybornie smakuje. Idealnie się sprawdzi również w podróży lub po prostu zwyczajnie na kanapce.

Składniki na pieczeń rzymską
1 kg mięsa mielonego (ja użyłam samodzielnie zmielonej wieprzowiny)
5 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka przyprawy do mięs
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 mała bułka (namoczona w ciepłym mleku i odciśnięta)
olej
pieprz
     Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, cebulkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dobrze wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy łyżeczką oleju i wykładamy część masy na wysokość około 1 cm, następnie układamy obrane jajka i przykrywamy resztą masy.


Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.

4 komentarze:

  1. Aaaa, to jajeczko wygląda wspaniale w środku. Takie oko, które widzi to z jakim smakiem każdy się zajada pieczenią! :)
    Pozdrawiam i... zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczna :) Moi panowie byliby zadowoleni z takiej pieczeni :)

    OdpowiedzUsuń