piątek, 17 stycznia 2014

Marchewka na gęsto.

      Ostatnio była brukselka, więc dzisiaj zamiast ziemniaków do obiadu postanowiłam zrobić marchewkę zasmażaną. Mięciutka, słodziutka, a do tego bitki wieprzowe w cebuli i kompot z truskawek... Mąż był zachwycony, synek zresztą też. Nie mam co się dziwić, bo marchewka z tego przepisu wychodzi naprawdę rewelacyjna. Nauczyła mnie ją przyrządzać mama, a ją nauczyła babcia. Najwięcej czasu pochłania obieranie i krojenie marchewek, ale wystarczy naprawdę ostry nóż i w kilka minut marchewki już się gotują, następnie doprawiamy i gotowe. Sekretem jest prostota, ale do rzeczy...

Składniki na marchewkę na gęsto
500g marchewek
1 łyżeczka margaryny
0,5 łyżeczki mąki pszennej
sól
cukier
    Marchewki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy marchewki są już miękkie odlewamy część wody pozostawiając około 5-6 łyżek. Dodajemy margarynę i chwilę dusimy. Następnie posypujemy mąką, dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy sporą szczyptę cukru i soli. Dokładnie mieszamy, gdy jest za gęsta dolewamy trochę wody, gdy jest zbyt wodnista dodajemy szczyptę mąki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i cukrem. Gotowe!!!



2 komentarze:

  1. Musiałam od razu wypróbować i... jest przepyszna! Polecam gorąco! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kasiu, że się udała. Pozdrawiam Cię cieplutko!!!

      Usuń