niedziela, 12 stycznia 2014

Makaron "po chińsku".

     Czasami przychodzi taki dzień, że nie mam czasu lub ochoty na długie stanie przy "garach" i w takich chwilach przygotowuję właśnie takie danie. Jest to makaron ryżowy z warzywami, mięskiem, a wszystko to skąpane w sosiku na "chińską nutę". Lubię takie dania nie tylko ze względu na ich niesamowity smak, ale również dlatego, że pełnią one funkcję wymiatacza resztek z lodówki. Tym razem został mi kawałek wieprzowiny, gotowanej w ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie jest sycące, aromatyczne i pyszne!!!

Składniki na makaron "po chińsku"
100 g makaronu ryżowego typ: wstążki
około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa
2 cebule pokrojone w kostkę
1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach
20 dag mrożonej fasolki szparagowej (może być oczywiście świeża, obgotowana przez 2 minuty)
około 250 ml rosołu
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w kilku łyżkach zimnej wody
1-2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków
2 łyżki oleju
     Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy marchewkę, pokrojone mięso i podlewamy kilkoma łyżkami rosołu, po minucie dodajemy fasolkę i kilka łyżek bulionu, smażymy bez przykrywki często mieszając i uzupełniając odparowany płyn rosołem. Po 5 minutach sprawdzamy, czy fasolka już doszła (ma być chrupiąca, ale nie surowa). Teraz dodajemy przyprawy i rozpuszczoną mąkę, po minucie dodajemy makaron i natkę pietruszki. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Wyłączamy grzanie, dobrze mieszamy i podajemy. Gotowe!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz