sobota, 18 stycznia 2014

Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady.

     Ostatnio zajadamy się różnymi babeczkami, a ta należy do ulubionych. Korzenny zapach, delikatne wnętrze i zniewalająca słodycz szybko zjednały sobie domowników. Uwielbiamy ją, a najlepsza jest chwilę po wyjęciu, jeszcze ciepła, gdy kostki czekolady są jeszcze płynne i eksplodują w ustach głębokim, kremowym smakiem. Tym razem podałam ją z bitą śmietaną delikatnie osłodzoną cukrem i była wyśmienita. Gorąco polecam!!!

Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1 jajko
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki dżemu
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
około 75 g czekolady
     Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy. Gotowe :-)

 


4 komentarze:

  1. ta babka wygląda znakomicie, od razu przypomina świeta :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli smakuje tak, jak wygląda, to poproszę duuuuuuży kawałek!

    OdpowiedzUsuń