Sałatka po żydowsku.


     Kolejna propozycja z notatnika mojej babci, chociaż ona nazywała ją Sałatką starego żyda. Nie wiem co ów żyd miał z nią wspólnego, ale mniejsza o to. Sałatka nieco zapomniana w mojej kuchni, teraz przeżywa odrodzenie:-) Mąż jest zachwycony jej smakiem, twierdzi nawet, że tradycyjna jarzynowa chowa się przy tej. Mało tego, jednogłośnie postanowił, że na święta zrobimy właśnie tę. Mój przepis różni się jednak od tradycyjnej sałatki po żydowsku, zamiast ostrej cebuli dodaję łagodniejszy, bardziej aromatyczny por, wzbogacam ją też o kukurydzę, która nadaje jej słodyczy, soczystości i chrupkości. Jest obłędna :-)

Składniki na sałatkę po żydowsku
60 dag ziemniaków tej samej wielkości
8 jajek ugotowanych na twardo
1 por (białą część)
1 puszka kukurydzy
4-5 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
     Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.


Jajka również obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ziemniaków.


Następnie dodajemy kukurydzę, drobniutko posiekany por,


majonez, musztardę i mieszamy. doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :-)

Komentarze