wtorek, 15 października 2013

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

     Za oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury, nie eksperymentuję za bardzo ze smakiem, bo potrawy świąteczne mają to do siebie, że ich smak pamiętamy z dzieciństwa i przez szereg lat nic w tej kwestii się nie zmieniało. Przynajmniej w moim rodzinnym domu tak było, a i teraz, gdy już wyfrunęłam z gniazda i założyłam swój własny dom staram się pielęgnować te tradycje, które zaszczepiono mi w dzieciństwie.
     Pierogi nauczyła robić mnie babcia. Tę recepturę już jako mała dziewczynka spisałam w moim pierwszym zeszycie z przepisami, choć pismo jeszcze koślawe, to właśnie ten przepis jest chyba najcenniejszy ze wszystkich, bo za każdym razem gdy przyrządzam ciasto na pierogi czuję się jak dziecko, które ma niesamowitą frajdę z tego co robi.

Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto:
0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi)
350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego)
Farsz:
1 kg dobrej kapusty kiszonej
40 g suszonych grzybów
4 duże pieczarki
3 cebule
olej
sól
pieprz
Okrasa:
2 cebule
olej (lub inny tłuszcz)
sól
     Farsz. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc), a następnie gotujemy od 45 min do godziny. Kapustę wkładamy do garnka zalewamy wodą (gdy jest bardzo kwaśna warto wcześniej ją wypłukać) i gotujemy około 1 godzinę, odcedzamy, studzimy i dobrze odciskamy wodę. Tak przygotowaną kapustę drobno kroimy na około 0,5 cm kawałeczki lub, co jest szybszym sposobem i efekt jest podobny, mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Cebule obieramy i drobno siekamy, pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ugotowane grzyby drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wkładamy pokrojone cebule, gdy się ładnie zeszklą dodajemy pieczarki i posypujemy szczyptą soli, gdy płyn z pieczarek odparuje wkładamy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż smaki się przegryzą. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę i odparowujemy ewentualny płyn, następnie przekładamy masę cebulowo-grzybową do kapusty i dobrze mieszamy. Próbujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, pamiętając, że farsz musi być mocniej doprawiony, gdyż ciasto przejmie trochę smaków. Odstawiamy by masa stężała.
     Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być miękkie i elastyczne), gdy jest za rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut od momentu zagotowania.
     Okrasa. Cebulki kroimy w kostkę i smażymy na złoto. Ugotowane pierogi polewamy tłuszczykiem z prażoną cebulką.
    Tak przygotowane pierogi można mrozić. Ja przygotowuję je na tydzień lub nawet dwa przed świętami, porcjuję i wkładam do zamrażarki. Wyciągam rano i pozwalam im się rozmrozić, odgrzewam w mikrofali i podaję. Są przepyszne, delikatne ciasto rozpływa się w ustach, a smak farszu zapada w pamięć.










4 komentarze:

  1. Ale pyszności. Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi takich pierogów. Widzę, że do ciasta na pierogi dodajesz mleko. Ja dodawałam kiedyś gorącą wodę a ostatnio roztopione masło. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu i polecam ci spróbować. Ciasto jest wyjątkowo miękkie i naprawdę pyszne!

      Usuń
  2. Wow...bardzo lubię pierogi z kapustą, wyglądają rewelacyjnie. :)

    OdpowiedzUsuń