środa, 16 października 2013

Surówka z młodej kapusty.

     Jest świeża, pyszna, chrupiąca i niesamowicie współgra z daniami mięsnymi. Od momentu rozpoczęcia sezonu bardzo często gości na naszych talerzach :-), bo co jak co, ale potrawy ze świeżych, sezonowych warzyw nie mają sobie równych.
     Tę główkę udało nam się wyhodować w ogródku, co zważając na klimat w którym mieszkamy jest niebywałym osiągnięciem. Ostatnie przymrozki bywają nawet w połowie czerwca, a pierwsze już z końcem września (czasem nawet w połowie), a że jeszcze nie dorobiliśmy się szklarni wszystko rośnie "pod chmurką", więc pewnie się domyślacie jaka duma nas rozpiera, gdy uda nam się coś wyhodować ;-) Tak też było z kapustą, posadziliśmy pięć- udała się jedna :-), ale za to jaka pyszna.

Składniki na surówkę z młodej kapusty
1 główka młodej kapusty
4 marchewki
1/2 czerwonej papryki
2 ogórki małosolne
1 średnia cebula
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól
pieprz
oliwa z oliwek lub olej
     Kapustę siekamy, solimy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut by zmiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w plasterki, a marchew i paprykę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy natkę, oliwę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.




2 komentarze: