środa, 16 października 2013

Kotlety mielone duszone we własnym sosie.

     Kotlety mielone, pulpety, klopsiki, pieczeń rzymska i inne smakołyki z mięsa mielonego są w moim domu zawsze mile widziane :-) Warunek jest jeden- mięso mielę sama. Najlepsza do mielenia jest łopatka, bo ma trochę tłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne.

Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie
0,9-1 kg łopatki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
namoczona w mleku czerstwa bułka
jajko
przyprawa do mięsa mielonego
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki cząbru
1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego (lub inna do mięsa)
sól
bułka tarta
olej
łyżka mąki do zagęszczenia sosu
łyżka słodkiej śmietany do zup i sosów
     Mięso mielimy na grubych oczkach. Do mięsa dodajemy cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do mięsa duszonego, tymianek, cząber, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego (do smaku). Dobrze wyrabiamy masę i w razie potrzeby doprawiamy solą lub przyprawą do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Formujemy spore kotlety (moje mają zazwyczaj 3 cm grubości i 6-7 cm średnicy), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor, Gdy już się ładnie zarumienią z obu stron wlewamy wodę do połowy wysokości kotletów, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy grzanie i dusimy 10 minut, po tym czasie odwracamy i dusimy kolejne 10 minut. Jeśli chcemy mieć kotlety mielone bez sosu, to teraz zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować, po upływie tego czasu kotlety są gotowe, jeśli chcemy podać je w sosiku to kontynuujemy duszenie pod przykryciem. Gdy już minie wskazany czas zagęszczamy powstały sos mąką rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, zagotowujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawą do mielonego mięsa (lub inną: do mięs, do gulaszu). Wlewamy śmietanę, mieszamy, wyłączamy grzanie i podajemy.
    Jeśli chcemy urozmaicić nasze kotlety polecam przepis na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie pieczeniowym, są równie pyszne, choć chyba jeszcze bardziej soczyste. Pycha!!! Polecam również pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym, które są równie smakowite, choć w nieco innej odsłonie.



10 komentarzy:

  1. Jejku Agniesiu, ale robisz smaka!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja, nie mam maszynki do mielenia mięsa, ale zawsze proszę w sklepie o zmielenie. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak kiedyś robiłam, ale później Mąż kupił mi maszynkę do mięsa z szatkownica do warzyw i od tej chwili wszystko sie zmieniło :)
      Polecam przepis, bo kotleciki są przepyszne :)

      Usuń
  3. Takie kotleciki muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie obiadowe :-) wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń